Skällande hundar

Standard

Det finns inget som är så störande som en hund som skäller oavbrutet, både för dig som hundägare men även för omgivningen. Hur får man då sin hund att sluta skälla? Det finns många olika metoder att få bukt med skällandet men det viktigaste är att ta reda på orsaken till varför hunden skäller.

dog bark leash_138017933

Det är alltid en viss stress kopplad till skällandet som kan bero på rädsla, men också av glädje och upphetsning. Den vanligaste orsaken är dock att din hund vaktar, om de ser någon närma sig bostaden så vill de varna dig och gör det genom att skälla. Det är också vanligt att hunden ylar och skäller när den blir lämnad ensam hemma och det är viktigt att förstå att detta bara är ett symtom på ett problem. Hunden är olycklig över att bli lämnad ensam och den bästa metoden är inte att angripa ljudet utan arbeta med orsaken. Börja träna hemma i lugn och ro. Låt hunden vara ensam i köket en kort stund när du sitter framför tv:n. Beröm och uppmuntra samt belöna med godis när hunden varit tyst. Börja med små doser och korta stunder för att sedan utöka tiden.

Ibland kan man behöva professionell hjälp med sin hunds skällande och det går då att vända sig till en hundcoach för privatträning. En coach hjälper dig att finna lösningar och träningsmetoder som du sedan kan applicera i vardagen. Fördelen med detta upplägg är att du och din hund får coachens odelade uppmärksamhet och hjälp med just ert problem. En bra coach ger dig och din hund redskap för att lyckas också i vardagen.

Idag finns det också många olika hjälpmedel på marknaden som kan underlätta träningen. Antiskällhalsband kan hjälpa till under upplärningsprocessen och bryta ett negativt beteende och få stop på oönskat skällande. Andra upplever att doftgivare med feromoner är lugnande och rogivande för en stressad hund. Feromoner kan även användas i kombination med träning för att komma till rätta med problembeteendet.

Det finns också mycket information att inhämta från olika hundforum där man kan få råd och tips om träningsmetoder och ibland få möjlighet att diskutera problemet med andra i liknande situation. Ibland behöver man pröva flera olika metoder innan man hittar något som fungerar. Ställ in dig på att det kommer att ta lite tid för att komma till rätta med det oönskade beteendet. Det kommer dock vara värt mödan om du kan hjälpa din hund till ett mer harmoniskt och balanserat hundliv!