Ny lag för alla kattägare

Standard

En ny lag börjar att gälla från och med januari 2023. Den innebär att alla katter måste bli registrerade och märkta. Du besöker en veterinär för att ID-märka din katt. Registrera din katt gör du genom Jordbruksverket och mer information kommer att publiceras på deras hemsida. Jordbruksverket tar även ut en administrativ avgift för registreringen.

Tips till nyblivna kattägare

Du som nyss har skaffat katt kanske tycker det är klurigt att veta vad du behöver införskaffa och förbereda till den lilla vännen. Se först till att du inte har några giftiga växter hemma som katten kan äta på. För att ge katten en trygg närvaro i ditt hem behöver du minst två skålar, till mat och vatten. Många katter vill inte ha de på samma ställe.

Därför är det fördelaktigt att placera ut vattenskålar på några olika ställen i ditt hem. Oavsett om du har en inne- eller utekatt så behöver du även ha en kattlåda. Den bör inte stå i närheten av kattens mat däremot är det bra att ställa den där det är enkelt för din katt att komma åt den. Leksaker och aktivering är också viktigt för katten, de har bland annat behov av att klösa.