Hundägare – att skaffa katt

Standard

Det är många hundägare som även har andra husdjur, men för syften av denna artikel så väljer vi att titta specifikt på katter.

shutterstock_310245758

Detta är ju inget ovanligt, hund och katt är trots allt de vanligaste husdjuren i Sverige, detta enligt en undersökning som utfördes 2012 av Statistiska centralbyrån där katten kom på första plats med 745 000 hushåll och hunden därefter med 572 000 hushåll.

Det absolut bästa tillfället att skaffa en katt är tillsammans med hunden när de båda fortfarande är ung, katter och hundar som växer upp tillsammans har mycket lättare att bli vänner. Det näst bästa är att skaffa en kattunge när man har en vuxen hund, men man bör vara säker på att hunden är vänlig och lugn så att den inte börjar jaga kattungen på en gång. Detta gör man för att inte både hunden och katten ska vara lika benägna att följa sina instinkter, för katter flyr och hundar jagar.

Enligt en annan studie som utfördes av Tel Avivs Universitet där man tittade på 200 hushåll som både hade hund och katt fungerade det bra i majoriteten. Omkring 25% hade någon typ av intolerans mot varandra men kunde ändå bo tillsammans, 10% var aggressivt inställda till varandra och resten levde i harmoni.

Skaffar man dock en fullvuxen katt då man redan har en hund så är det bäst att gå försiktigt fram och följa ett antal råd:

  • Låt hunden och katten vistas separat i hemmet till att börja med. Dela av med barngrind eller liknande så de kan se varandra och känna lukten.
  • Se till att katten har tillgång till vatten, kattlåda och någon form av klösanläggning på sin sida. Detta är saker man lätt kan hitta på kattspecifika djurbutiker som Supercat.
  • Umgås med båda så att ingen känner sig utanför och låt dem gärna lukta lite extra på en som man rör sig mellan dem. Alternativt kan man låta dem använda varsin filt eller liknande och sedan låta dem få varandras.
  • När de först träffas är det bäst att ha hunden i koppel så den inte kan jaga katten. Låt dem sedan närma varandra i sin egen takt och belöna dem gärna med en godbit om de uppför sig.