Newfoundland

Standard

En stor och härlig hund är Newfoundland, ursprungligen kommer den från Kanadas ostkust och ön Newfoundland. Den har använts som räddningshund då den är benägen att vara i vatten och är väldigt duktig på att simma. Numer så är den främst sällskapshund.

Den har ett mjukt temperament och är väldigt lojal mot sina ägare. För länge sedan så var en av deras uppgifter att frakta saker och ting som till exempel fisk från fiskebåtar intill land och timmer när Newfoundland började koloniseras, mycket för att hästarna var för dyra. Numer så är Newfoundland hunden ett sällskapsdjur hos de flesta men det finns en del länder som använder sig av dom som räddningshund.

Utseendet på en Newfoundland kan vara svart eller brun/vit, mest vanlig är svart. Den har simhud mellan tårna vilket gör att den kan simma bra och en päls som är vattenavstötande vilket gör att det trivs utmärkt i vatten.

För hanhundar så gäller mankhöjden 71 centimeter medans för tikar är den 66 centimeter. Det är som sagt rätt så stora hundar och vikten för en han hund kan vara 68 i genomsnitt och en tik är vikten ungefär 54 i genomsnitt.