Hund i stan

Standard

Man kanske tror att det är olämpligt att ha hund om man bor i lägenhet i en stad, men för hunden spelar det inte så stor roll. Det allra viktigaste är att hunden blir stimulerad och omhändertagen på rätt sätt, då spelar boendet mindre roll. Det finns inte heller något specifikt som berör hundar i hyreslagen, man ska dock se till att hunden inte uppträder störande för grannarna.

dog city happy_284435162

En hund som bor i stadsmiljö får mycket stimulans genom att träffa många människor och andra hundar. En promenad i en livlig stad ger möjlighet att upptäcka nya spännande dofter och att intressanta miljöer. Hundägare har dock ett stort ansvar, inte bara mot den egna hunden men även mot andra människor och andra hundar. Rasta därför aldrig din hund utanför port eller på gatan utan leta upp ett grönområde eller en specifik rastplats. Det är av yttersta vikt att du plockar upp efter din hund. Ta alltid med plastpåsar för att plocka upp hundbajset med och kasta i närmsta sopkärl eller hundlatrin. Det finns inget som skapar så stor irritation som hundbajs i motionsspåret eller begagnade hundbajspåsar kastade på marken.

Tänk också på att alltid ha din hund kopplad i stadsmiljö och offentliga platser samt att följa anvisade platser på allmänna färdmedel. Det finns många som är hundrädd och som skräms även av en liten hund. Inte heller vill eller ska alla hundar hälsa på varandra, det kan bero på sjukdom, att hunden löper eller helt enkelt inte tycker om andra hundar.

Det är inte bara vi människor som uppskattar en hund sällskap, hunden har själv ett stort behov av närhet. Det är därför viktigt att inte lämna sin hund ensam i lägenheten för länge. Börja med att lämna hunden ensam i korta stunder för att därefter sakta utöka tiden. Om din vuxna hund är rastad och utfodrad kan den lämnas ensam hemma i några timmar. Kräver ditt arbete att du är borta längre än så bör du fundera på att skaffa en dagmatte eller lämna hunden på ett hunddagis.

Din hund behöver komma ut fyra till fem gånger per dag för att uträtta sina behov och få motion. Naturligtvis skiljer sig behovet av motion och stimulans mellan olika hundraser och det kan vara vettigt att läsa på om olika raser innan man skaffar hund. En understimulerad hund blir lätt stressad och kan skälla mycket, framförallt när den lämnas ensam. Om väljer en hundras som passar din egen personlighet och förutsättning samt utbildar dig finns det inga hinder att skaffa hund, än fast du bor i en storstad.