Glöm inte bort katten

Standard

Som hundägare blir man lätt uppslukad i alla måsten som ägarskapet innebär. Man inriktar sig på att hunden ska rastas flera gånger om dagen, den vill nästan alltid ha uppmärksamhet och det ska även lekas och tränas. I och med detta är det lätt att man glömmer bort katten. 

cat_325858112

Katten är inget flockdjur men behöver stimulans och närhet med artfränder och dig för att må bra. Den behöver socialiseras och aktiveras som vilket husdjur som helst. En understimulerad katt hittar på bus, precis som hundar. Det kan också leda till att de kissar eller bajsar utanför lådan för att visa för dig att någonting är fel.

En katt vill också ha lugn och ro från hunden. Hunden kanske är mycket mer intresserad av katten än vad katten är. Hundar gillar också kattmat. Därför är det viktigt att det finns fler än en plats som katten kan nå men inte hunden. Ett klösträd med höjd eller som fästes på väggen ger katten en plats där den får vara ifred.

Ta en liten stund varje dag och lek med katten. Det kan vara så lite som femton minuter men gärna längre om katten är villig. Om katten vill kela, ta dig tiden att klappa den. Det kan vara en bra idé att leka med katten eller gosa med den strax innan jobbet och efter, så den inte känner sig ensam eller åsidosatt.

Det är också viktigt att veta katter inte för lämnas själv i flera dagar. Samma regler som gäller för hundar, gäller för katter. Enligt djurskyddslagen ska hundar och katter få tillsyn två gånger om dagen. Man kan alltså inte åka på semester med hundan över helgen och anta att katten klarar sig såvida det finns vatten och mat. Katter behöver få sitt behov av social kontakt tillmötesgått.

Katter och hundar kan leva sida vid sida. Glöm bara inte bort att ta hand om katten också!