Fyll ryktlådan inför hästköpet

Standard

Ska du skaffa häst? Grattis! Oavsett om du har bestämt dig för att köpa häst eller bli fodervärd finns det en del att införskaffa för att kunna ta hand om din nya kompis på bästa sätt.

Den dagliga skötseln

Varje dag behöver du visitera din häst, det vill säga kontrollera att den mår bra och inte har några skador. I samband med visitationen är en daglig rykt ett bra sätt att lära känna sin häst. I din ryktlåda behöver du både hårda och mjuka borstar. En piggborste eller gummiskrapa är effektiv mot lera medan en rotviska är till god hjälp för att få bort ytligt damm och spån. Med en ryktborste och ryktskrapa får du bort stöv från hästens hårrem samtidigt som du ger den en skön massage.

Glöm inte bort hovarna

Hästens hovar ingår också i den dagliga visitationen och skötseln. Du behöver en bra hovkrats, med eller utan borste. Många föredrar även en hård hovborste för att få bort intorkad lera från utsidan av hovarna. Att dagligen lyfta hästens hovar och borsta benen är inte bara bra för skötseln och visitationen i sig, det är också en bra förberedelse inför den dagen din häst ska verkas och skos av en hovslagare.