Dvärghundar – att tänka på

Standard

Dvärghundar har blivit allt mer populär den senaste tiden, nio av de tjugo mest populära raserna är bland de mindre. Bland dessa så är chihuahua den mest populära.

shutterstock_178491524

Alla som dock är van vid att ha hundar kommer nog märka att det är skillnader mellan att ha en normalstor hund och en dvärghund. Det är bra att tänka på ett par saker om man planerar på att skaffa en dvärghund.

Medan en labrador lätt kan nå saker och ting på många håll i hemmet så är verkligheten väldigt annorlunda för en dvärghund. Om man tillåter hunden i sängen eller i soffan så kan man behöva tänka på att ha en trappstege eller liknande och inte förvänta sig att hunden tar sig upp utan några hjälpmedel.

Bland dvärghundraser så förekommer det ju naturligtvis även en hel del variation, raser som jack russell terrier, west highland white terrier och fransk bulldog är kompakta och stadigt byggda, men raser som chihuahua, och italiensk vinthund är betydligt mer känsliga och kräver mer varsam behandling.

Dvärghundar är kända för att leva längre än sina större släktingar, många kan bli över 12 år gammal och en del har kommit upp i 20 år! Men när de börjar bli gamla är det ofta en bra idé att gå ett steg längre för att säkra deras hälsa, detta kan man bland annat göra genom kosttillskott som går att köpa från välsorterade djurbutiker.

Det låter säkert väldigt logiskt att små hundraser har andra kaloribehov än stora hundar, men just på grund av sin storlek kan små hundar faktiskt kräva mer kalorier per kilo än vad stora hundar gör. Detta beror på ett par faktorer, först eftersom de har mer yta per kilo än en stor hund förbrukar de mer energi för att hålla sig varm. På grund av sina korta ben kommer de även använda mer energi på en kort promenad än en stor hund.  På grund av detta är det bra att få ett par tips om bra hundmat för dvärghundar.