Cykla med hunden

Standard

Att cykla är något som de flesta av oss tycker är riktigt roligt och cykling är en perfekt aktivitet för såväl stora som små, hussar, mattar och hundar. Men för att det ska vara roligt att cykla så krävs det att vi har en bra och välfungerande cykel som inte kärvar när vi ska använda den, då riskerar man att tappa intresset.

Cykla med din hund

Att cykla själv eller tillsammans med andra är roligt och framförallt bra för hälsan, och dessutom är det en aktivitet som hunden kan följa med på. Men innan du ger dig ut och cyklar med din hund är det viktigt att du ser till att hunden har alla de fysiska förutsättningarna som krävs för att hunden ska orka med att hålla ett konstant tempo. Skaffa en cykel och cykelhjälm så kommer det bidra till att du tar cykeln oftare än bilen, det gynnar inte bara din ekonomi utan också din fysiska hälsa och miljön. Men satsa gärna på en riktigt fin och bekväm modell, så kommer du uppskatta det ännu mer.

Röntga leder

Rekommendationen är att hunden ska vara minst 18 månader, större hundraser kanske ännu lite äldre. Man vill att hunden ska vara färdigväxt för att undvika att åsamka den skador som kan vara svåra att reparera. En hund som har artros eller andra ledproblem ska inte alls hänga med på cykelturer, är du osäker på hur lederna ser ut på din hund så kan du alltid röntga din hunds höftleder och armbågar, då får du ett professionellt utlåtande och ett intyg som berättar om hundens aktuella led status.

Rasta hunden ordentligt

Tänk på att hunden behöver rastas innan ni ger er iväg på en längre cykeltur, hunden rastas inte under tiden du cyklar, den motionerar. Hundar har betydligt fler behov än så, hundar behöver också kissa, bajsa och snusa i lugn och ro för att må så bra som möjligt.