Åka på hundutställning

Standard

Har du på senare tid börjat fundera på att ställa upp i någon form av hundutställning med din fyrbenta följeslagare? Om så är fallet är detta inlägg perfekt för dig! Vi har nämligen tänkt titta lite närmare på vad som gäller när man ska medverka i en hundutställning med sin hund och även tipsa om en del smarta saker att tänka på när man väl är på plats.

hundutställning

Hur går en utställning till? Vad gäller?

Först och främst vill vi inleda med att tala om att det finns flera olika former av hundutställningar och dessa skiljer sig åt en aning. De kan vara officiella eller inofficiella, samt nationella eller internationella. Beroende på utställning så kan din hund tilldelas olika former av priser/resultat, som sedan registreras i de fall de handlar om officiella hundutställningar men icke i de fall där de är inofficiella. För att få delta behöver du som ägare vara medlem i den klubb som arrangerar utställningen, förutom om den är inofficiell eller om det gäller bedömning av en valpklass. Din hund får heller inte vara sjuk eller tillfixad på ett olämpligt sätt för att prestera bättre, vare sig det kommer till utseende eller attityd. Det finns självfallet fler regler som man bör känna till och i slutändan är det alltid upp till dig som ägare att verkligen läsa på och se till så att du vet vad som gäller vid varje specifik utställning.

Vad ska man tänka på i övrigt?

Det finns även några saker som man ska tänka på rent generellt när man deltar eller besöker en hundutställning. Tid brukar vara allt annat än en bristvara, då man kan komma att få vänta en hel del mellan registrering och de olika bedömningsfaserna samt prisutdelning. Det kan med andra ord vara bra att se till att förbereda någonting som hjälper en att döda lite tid. Tänk även på att vissa utställningar är utomhus och därigenom kan det bli ordentligt kallt och blött i de fall där man inte tagit med sig ordentligt med kläder eller annat skydd för väder och vind. En annan sak som rekommenderas är att medtaga någon form av tillflyktsort för din hund om du märker att den vill komma åt sidan och vila upp sig en aning. Annars kan det lätt bli så att den kan bli lite lätt okontrollerbar i helt fel situation, något som man självfallet vill undvika om möjligt.